Парламентът обсъжда оставката на правителството на акад. Николай Денков. Депутатите разглеждат проект

...
Парламентът обсъжда оставката на правителството на акад. Николай Денков. Депутатите разглеждат проект
Коментари Харесай

Важен ден! Парламентът обсъжда оставката на премиера Николай Денков

Парламентът разисква оставката на държавното управление на акад. Николай Денков. Депутатите разглеждат план на решение за приемане на оставката на министър-председателя като първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание.

 

В началото на съвещанието ръководителят Росен Желязков ревизира кворума в залата и прочете дневния ред. Програмата за днешния ден бе призната. Цончо Ганев от " Възраждане "  заяви: " Първа точка от дневния ред е оставка на държавното управление. Къде е държавното управление, къде е министър-председателят ви, къде е Министерски съвет? Какво ще обсъждаме? ". Точно в този миг влезе Николай Денков, който седна на отреденото си място и нервно стартира да играе с химикалката си.

 

Тошко Йорданов изиска от името на ПГ на Има Такъв Народ директно предаване на съвещанието по БНТ1 и БНР. Предложението не бе признато на второ гласоподаване.

 

Депутатите минаха към точка първа - приемане на оставката на премиера Николай Денков с вносители Министерски съвет и официални вносители Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

 

Николай Денков взе думата.

 

" Тъй като това е оставка, която депозирам персонално, избирам аз да показва съответните причини ", разгласи той. В допълнението Денков намеси " Осемте джуджета " и " Нотариуса ". Като означи, че в идващите дни ще бъдат показани от министрите резултатите от работата на кабинета за миналите 9 месеца.

 

Денков заяви данни в числа за " напредването " на страната през този интервал и повишените приходи на българина. Той посочи преимуществата на Бюджет 2024. Денков не пропусна да се похвали с въздушно-капковия Шенген и поддръжката за Украйна " в битка против съветския агресор ". Той посочи, че макар " саботажите и провокациите " ППДБ са подготвени да продължат осъществяването на заложената стратегия и ще поддържат държавно управление с министър-председател Мария Габриел.

 

Вчера министър председателят Николай Денков заяви на брифинг в Министерския съвет, че е подал оставка като министър-председател и тя към този момент е импортирана в Народното събрание, припомня Българска телеграфна агенция. Това не е политическа игра, това е съблюдаване на дадена дума, израз е на поредност, политически феърплей и почитание към жителите, сподели министър председателят. Днес извършвам уговорката, който поехме със взаимната декларация на 6 юни 2023 година, сподели Денков през вчерашния ден.

Във вчерашния ден делегатите на Националното заседание на ГЕРБ дадоха мандат на договарящия екип да даде на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) план на съглашение за взаимно ръководство в границите на мандата на 49-ото Народно заседание и механизма за взимане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените постоянно, поради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, изясни избора си водачът на групировката Бойко Борисов.

Лидерите на ПП-ДБ, отпред с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС, сподели Кирил Петков. Той добави, че с сътрудниците му ще създадат всичко допустимо оптимално бързо да се срещнат в елементи с плана на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са градивни, само че има и неща, за които имаме разлики, разяснява още той.

Днес е първата сряда от месеца и според правилника на Народното събрание парламентарните групи (ПГ) могат да оферират точки в дневния ред, които се включват наложително за разглеждане. От ПГ на ПП-ДБ са предложили план на решение за приемане на оставката на министър-председателя. От ПГ на " Възраждане " са предложили народните представители да обсъдят на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов контрол. От ПГ на " Българска социалистическа партия за България " са предложили Народното събрание да прегледа на първо четене законопроект за изменение на Закона за обществените услуги.

Предвижда се народните представители да обсъдят на второ четене промени в Закона за възбрана на химическото оръжие и за надзор на токсичните химически субстанции и техните прекурсори. В проектопрограмата е продължението на второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската активност.

Очаква се Народното събрание да прегледа на второ четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение. Проектопрограмата включва и продължение на първо гласоподаване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за здравето.

В проектопограмата за тази седмица е и първо гласоподаване на Законопроект за поощряване на научните проучвания и нововъведенията, както и на промени в Закона за поощряване на вложенията.

Предвиден е и постоянен парламентарен надзор.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР